آلودگی نوری | مرتضی بخشایش و النا بهرامی | مصاحبه های زنبورک

آلودگی نوری

 

در ویژه برنامه ای به مناسبت هفته کودک و محیط زیست مصاحبه‌های زنبورک های انجمن با متخصصان را با شما به اشتراک می‌گذاریم. این مجموعه ویدیوها را از دست ندهید. برای مشاهده همه مصاحبه ها روی اینجا کلیک کنید.

 

 آلودگی نوری | مرتضی بخشایش و النا بهرامی | مصاحبه های زنبورک

مصاحبه ی💁‍♀️ النا بهرامی از اعضای زنبورک با جناب آقای دکتر مرتضی بخشایش🤵
موضوع : آلودگی نوری و تاثیرات آن بر طبیعت و محیط زیست💥🌃🚦🌠🌌🔦💡🕯🪔
💁‍♀️ النا : آلودگی نوری چه ضررهایی می تواند به مکان های تاریک مثل غارها وارد کند؟
🤵 دکتر بخشایش : وقتی داریم از آلودگی صحبت می کنیم ، اشاره ی ما به این هست که آلاینده ها وضعیت طبیعی را تغییر دهند و اثراتی بگذارند که برای موجودات زنده نامطلوب است و به هر حال یک سری از موجودات زنده هستند که به نور حساسند و این موجودات در جاهای تاریک زندگی می کنند و یا اینکه در واقع شب زنده دار هستند و بیشتر فعالیت ها و یا بخشی از فعالیت هایشان را در شب انجام می دهند، مثل بعضی از پرندگان که در شب مهاجرت می کنند.
حالا نور مانند هر آلودگی دیگری وقتی جنبه ی آلودگی پیدا می کند یعنی شدتش از حد معمول خارج می شود و در غیر اینصورت نور در وضعیت عادی ممکن است خیلی مضر نباشد.
بقیه ی آلاینده ها هم ممکن است همین گونه باشند ؛ مثلا اگر درون یک کاسه ماست یک قطره روغن بیفته شاید اتفاق خاصی نیفته ولی اگر نصف لیوان روغن درون ماست ریخته بشه ، شرایط کاملا متفاوت میشه و اون ماست تقریبا قابل خوردن نخواهد بود ،
این مثال کاملا در مورد نور در شب هم صدق می کنه و در شب اگه نور بیش از اندازه باشه قطعا حیات برخی موجودات رو تحت تاثیر قرار می ده.
💁‍♀️ النا : نور های مصنوعی چه تاُثیری روی حیوانات شب زنده داری مثل خفاش و جغد دارند ؟
🤵 دکتر بخشایش : همونطور که داخل سوال قبلی اشاره شد ، بعضی از موجودات زنده ، حیاتشون وابسته به تاریکی است مثل همون جغد و خفاش و …. که وقتی ما انسانها در منطقه ای که احتمال حیات این موجودات هست نورهای مصنوعی ایجاد می کنیم ، در واقع ما توی محیط زیست دست کاری کردیم و این مسئله روی زندگی این موجودات تاُثیر مستقیم داره زیرا زندگی بععضی از موجودات طوری تنظیم شده که در ساعاتی از شبانه روز که هوا تاریک می شود ، این موجودات شروع به فعالیت می کنند و نورها در شب باعثه سردرگمی و حتی گاهی باعث مرگ این موجودات خواهد شد و تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده نشان داده که ور مناطقیکه آلودگی نوری در آن زیاد بوده ، گونه های جانوری در آن منطقه کم شده که علت آن دقیقا وجود نورهای مصنوعی است که ممکنه چشمهاشون به نورحساس باشه و ما دیدیم که گاهی پرنده ها هنگام پروازبه پنجره ها برخورد می کنندو حتی ب مرور نسل این پرنده ها کم خواهد شد .
💁‍♀️ النا : بعضی از جانداران در شب به ناچار به نور در شب عادت می کنند !
🤵 دکتر بخشایش : این جانداران به ناچار به شرایط عادت کرده و در بعضی موارد سعی می کنند خودشان را با شرایط وفق دهند و در این پروسه ی زمانبر ‌که بسیار طول می کشد تا جانوران به شرایط عادت کنند.
💁‍♀️ النا : آیا می توان نورهای مضر در شب را هدایت کرد تا آسیب کمتری به محیط زیست وارد شود ؟
🤵 دکتر بخشایش : قطعا می شود کارهایی انجام داد ، اولا در همان زمانی که ما کار نورپردازی را انجام می دهیم خیلی مهم است که در چهارچوب مناسب این کار انجام شود مثلا درپارکها دیده ایم که کارهای عجیب و غریب انجام می شود ، مثل بلوار کشاورز که وسطدرختان را ریسه نورانی کشیده بودند و البته پرنده نمی تواند روی چنین درختانی لانه کند و در واقع ما انسانها حیات پرنده را دستخوش تغییرکرده ایم و یا نورپردازی هاییکه انجام می شود باید موضعی باشد وفقط جای مورد نظر را روشن کند و نباید نورپردازی زیاد و به سمت آسمان باشد و یا از سنسورها برای نورپردازی استفاده که فقط در مواقعی که کسی از آنجا عبور می کند ، نورها روشن شوند و نورپردازی به صورت دائمی نباشد و همچنین طراحی نورپردازی باید از ابتدا درست و اصولی انجام شود زیرا اگر اول نورپردازی انجام شده و بعدا در پیِ اصلاحِ آن برآییم حتما هزینه بر و زمان گیر خواهد بود.
البته خیلی از کشور های دنیا برای این موضوع چهارچوب هایی در نظر گرفته اند و در قوانین و ضوابط و مقرراتی که وضع می کنند ، این موارد را درنظر می گیرند _ زیرا غیر از موارد گفته شده _ نورپردازی احتیاج به مصرف انرژی دارد و هر چه نورپردازیِ بی دلیل زیاد باشد _ خود باعث مصرف انرژی بیشتر خواهد بود که قطعا به محیط زیست آسیب بیشتری وارد خواهد کرد.
در محیط های شهری که آلودگی نوری بیشتری وجود دارد ، مزاحمت بیشتری برای محیط زیست و طبیعت در بردارد و باعث می شود که ما بتوانیم به خوبی آسمان شب را مشاهده کنیم ، زیرا از نظر محیط زیستی ، دید مناظر و منظره و دید افقی نیز جزء محیط زیست محسوب می شود و در شب همین نورپردازی ها باعث کم شدن دیدِ ما به آسمان شب و مناظر زیبای آسمان خواهد بود و حتی پرنده هایی که در شب مهاجرت می کنند ، با دیدن نورها دچار اشتباه می شوند و گاهی ممکن است راه خود را گم کنند و یا از گروه خود جدا شوند _ ولی می توان ؛


زنبورک | کارگروه ویژه کودکان انجمن هوای پاک کندو


🟦این نورها را مدیریت کرد
🟥 موضعی نورپردازی کرد
🟩 نورپردازی را جهت دهی کرد
🟨 مناسب نورپردازی کرد
🟪 نورپردازی زیاد نباشد
گاهی نورپردازی در آبها انجام می شود که خود باعث مزاحمت برای آبزیان شده و امنیت آبزیان از بین می رود.
💁‍♀️ النا : در آخر موضوعی هست که شما مایل باشید درباره ی آن صحبت کنید ؟
🤵 دکتر بخشایش : پرداختن به موضوع محیط زیست ، یک سطحی از توسعه یافتگی جامعه را نشان می دهد .
مثلا مسائل زیست محیطی که درجوامع مختلف به آن پرداخته می شود ، چه قدر باهم تفاوت داره _ به عنوان مثال ما در کشورمان در مورد آلودگی هوا و آن هم در سالهای اخیر به این موضوع پرداخته ایم و شاید هم خیلی جدی به این موضوع نگاه نشده ولی در بعضی جوامع مردم حتی به موضوعاتی مانند لایه ی اوزون وارد شده و در مورد آن بحث وبررسی و گاه تجمع برگزار می کنند.
یا در موضوعی مانند آلودگی صوتی که در کشور ما هنوز به رسمیت شناخته نشده و هیچ توجهی نسبت به این موضوع نشان داده نمی شود ، در بعضی کشور ها به موضوع آلودگی صوتی بسیار حساسیت نشان داده و گاهی جریمه های سنگین برای آن درنظر گرفته اند و حتی این موضوع به ساخت صنایع هم ورود پیدا کرده و اتومبیل هایی که از لحاظ آلودگی صوتی دارای استاندارد نباشند را تولید نمی کنند .
پرداختن به آلودگی نوری هم بالاتر از این مسائل قرار دارد و جامعه ی ما باید در سطح بالایی از آگاهی قرار بگیرد تا بتواند بیشتر به این موضوعات توجه کند.
و در آلودگی نوری به مثالی توجه کنیم مانند سوسک ، که اگر سوسک در نزدیکی خود نوری مشاهده کند ، ابتدا دچار شوک شده و از حرکت باز می ایستد که این موضوع همان اثرِ مخربِ نور است که باعث گیجی و شوک در جانوران و در موارد بیشتر باعث مرگ آنها می شود .
همانگونه که نور در شب باعث آزارِ انسان شده و ممکن است ما خوابِ خوبی نداشته باشیم ، برای جانداران و جانوران دیگر نیز ، نور در شب آزار دهنده است.
و در تحقیقاتی که انجام شده ، مشخص شد که خانمهای بینا با درصد قابل توجهی بیشتر از خانمهای نابینا دچارِ سرطان سینه شده اند و تحقیقات نشان داده که نور روی مکانیسم بدن تاثیر گذار بوده و یا باعث اختلال در خواب و همچنین اخلال در کار هورمونها می شود و در نهایت موجب اثرات مخرب در جسم انسان می شود.
و در پایان همانطور که قبلا گفتم پرداختن به هر کدام از مسائل زیست محیطی نشان از میران توسعه یافتگی و درک و سوادِ اجتماعی ما از موضوعات است و اگر ما به سطوح بالاتری از مسائل زیست محیطی توجه کنیم قطعا نشان از توسعه یافتگی و بالاتر رفتن آگاهی جامعه ی ما می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *