نویسنده : شیرین کیخاونی
فوق لیسانس مدیریت صنعتی عضو کارگروه درختبان انجمن هوای پاک کندو |
گیاه پوتوس (پتوس)هم جذاب و هم بسیار مقاوم است و رشد راحت آن مشهور است.این گیاه بومی جنگل های جزایر سولومون است و قادر به سازگاری با گستره وسیعی از شرایط خارج از زیستگاه طبیعی مناطق گرمسیری خود می باشد.گیاه پوتوس نه تنها می تواند فضای شما را با رنگ و بافتش تغییر دهد، بلکه رتبه بالایی را در لیست گیاهانی دارد که به تصفیه هوا کمک می کنند. علاوه بر این، پوتوس ها رطوبت جو را افزایش می دهند و دی اکسید کربن را با اکسیژن جایگزین می کنند.
انواع گیاهان پوتوس:
مشهورترین نوع پوتوسها ، آعورم یا پوتوس طلایی و ملکه مرمر است ، در این بخش تعداد کمی از معمول ترین پوتوس ها را معرفی کرده ایم که با روش های نگهداری آنها بیشتر آشنا شوید.
پوتوس طلایی: همان طور که از اسم آن مشخص است، برگ های طلایی رنگارنگ (طلایی – زرد) دارد ؛ همچنین به عنوان شیطان ایوی یا ایوی جزایر سولومون شناخته می شود .پوتوس طلایی بومی جزایر سولومون و بخش هایی از جنوب شرقی آسیا است.از آنجا که پوتوس در شرایط نور کم رشد می کند، تمایل دارد که ویژگی های زردی را نشان دهد، می توانید پوتوس طلایی خود را یک یا دو ساعت در نور خورشید بگذارید.
ملکه مرمر: ملکه مرمر رایج ترین نوع پوتوس است و رشد بسیار کندی دارد ؛ این گیاه شاخ و برگ های متمایل به سفید دارد.از آنجا که نگهداری ملکه مرمر سخت است ، کم تر هم محبوب است با این حال رشد کند آن باعث می شود برای فضای کوچک مناسب باشند.
پوتوس جید یا سبز : این نوع پوتوس به وسیله برگ های سبز تیره، رنگارنگ و کرم طلایی مشخص می شود ، جید سبز یک نسخه سبز از ملکه مرمری است و به عنوان ملکه سبز شناخته می شود.
پتوس سفید:
آشنایی با گیاه آپارتمانی سانسوریا
توصیه هایی برای مراقبت و نگهداری از گیاه آپارتمانی پوتوس:
با اینکه مراقبت کردن از پوتوس بسیار آسان است، اما ما چند نکته به شما خواهیم گفت تا گیاه را سالم و خوشحال نگه دارید.ای گیاه همانند همه گیاهان برای رشد و ادامه حیات خود به نور، آب و گردش هوای مناسب نیاز دارد.
نور پوتوس :
پوتوس در شرایط نوری متفاوت بسیار خوب عمل می کند و حتی نور کم را تحمل می کنند، اما نور داخلی متوسط برایش ایده آل است.در بیرون از خانه، در سایه می توانند رشد کنند.
هر جا که تصمیم بگیرید پوتوس خود را به نمایش بگذارید، باید از نور مستقیم خورشید اجتناب کنید.از آنجا که تنها قسمت های سبز برگ ها می توانند انرژی ایجاد کنند، برگ ها کمبود نور را با روشن کردن رنگ سبزشان جبران خواهند کرد.
برگ های رنگ پریده که مایل به زرد هستند می تواند نشان دهنده نور خیلی کم باشد.
آب پوتوس :
خاک را مرطوب نگه دارید، اما مراقب باشید که زیاد آب ندهید گفتنش آسان است، نه؟
پوتوس زمانی که خاکش بین آبیاری ها خشک می شود، به بهترین عمل خود می رسد.در زمان آبیاری مطمئن شوید که ریشه ها مرطوب باشند.اگر برگ ها پژمرده و یا قهوه ای شدند، باید بیشتر به گیاه آب بدهید.اگر برگ ها زرد بود، ممکن است بیش از حد آبیاری کرده باشید، آبیاری بیش از حد ممکن است باعث پوسیدگی ریشه ای شود.نگذارید پوتوس در آب بماند، مگر اینکه تکه بریده شده ای از آن برای تکثیر باشد. پوتوس ها می توانند در آب و نیز خاک رشد کنند، اما آن ها زمان سختی برای ریشه دار شدن قلمه اش نیاز دارند. گیاه پوتوس در خاک مانند آب به خوبی شروع به رشد می کند.
دمای پوتوس :
پوتوس می تواند دماهای متوسط از ۵۵ تا ۸۵ درجه فارنهایت(۳۷ تا ۶۷ درجه سانتی گراد) را تحمل کند، با این حال آن ها گیاهان گرمسیری هستند و بنابراین رطوبت بالا و دماهای بالای ۷۰ تا ۹۰ درجه فارنهایت (۵۲ تا ۷۲ درجه سانتی گراد) را ترجیح می دهند.
سمی بودن:
به ندرت کشنده هستند، خوردن پوتوس ها می تواند موجب استفراغ و سوزش در حیوانات خانگی و کودکان شود، زیرا حاوی کلسیم اوکسالتس می باشد.صاحبان حیوانات باید احتیاط بیشتری داشته باشند ، شما می توانید اطلاعات بیشتری در مورد سمیت در گیاهان پیدا کنید.
آفات و مشکلات گیاه آپارتمانی پوتوس:
شایع ترین علت مشکلات با پوتوس به راحتی درست می شوند.این گیاه خانگی هیچ گونه حشره یا بیماری جدی ندارد، با این حال ممکن است mealybugs را در آن پیدا کنید.
شما می توانید از یک تکه پنبه الکلی شده به منظور کشتن آفات استفاده نمائید. بنابراین هر هفته گیاه خود را بررسی کنید.
گیاهان پوتوس می توانند برای خانه و یا محل کار شما ، بسیار عالی باشند. پوتوس های تاف و ورساتی ، می توانند به صورت افقی روی پیش بخاری رشد کنند و یک دیوار را بگیرند یا از یک سبد آویزان عبور کنند. این گیاه زیبایی، رنگ و مزیت هایش را به هر محیطی می افزاید.
علل برگهای زرد گیاه پوتوس:
برگ های زرد می تواند به مشکلات جدی مانند بیماری های قارچی ، پوسیدگی ریشه و نقطه های باکتریایی برگها اشاره می کند.پوسیدگی ریشه اغلب توسط قارچ های ساکن خاک و بیش از حد مرطوب کردن خاک ایجاد می شوند؛ زه کشی ضعیف و انبوه گیاهان به نفع آن ها است.پوتوس با برگ های زرد شده ممکن است پوسیدگی ریشه ای را نشان دهد. وقتی گیاه پوسیدگی ریشه ای دارد، برگ هایش زرد می شوند و ریشه ها سیاه و نرم خواهند شد.دقت کنید که گیاه شما در جایی قرار داده شود که نور خورشید کافی دریافت کند، مطمئن شوید که آب خاک به خوبی تخلیه می شود و آب را به مقدار بهینه بریزید.گیاه را از زمانی که قارچ پوسیدگی ریشه می گیرد، رها نکنید ؛ برگ های زرد شده را بکنید و بعد از هر کندن، تیغه ها را ضد عفونی کنید.اگر این بیماری به ریشه هایش سرایت کرده باشد ، ممکن است دیگر قادر به نجات گیاه نباشید
به طور کلی و خلاصه علت زرد و لکه دار شدن برگ گیاه پوتوس شامل:
علت زرد شدن :افراط در آبیاری یا کمبود آبیاری
خشکی بیش از حد گیاه پوتوس که باعث افتادن ساقه و برگ های گیاه و خشکی می شود.
برگ های سبز کم رنگ هستند:گل رو به محیط پر نور تری منتقل کنید.
برگ ها رنگ پریده هستند:شدت نور زیاد است، گل را به محیطی با شدت نور کمتر انتقال دهید.
زخم های سفید رنگ روی گیاه ایجاد شده:پوتوس دچار آفت شده است، از سم های آفت کش استفاده کنید.
نقاط قهوه ای روی برگ ها:آبیاری گیاه زیاد بوده است، بین هر ۲ آبیاری سطح گلدان باید خشک شده باشد.
برگ ها چین و چروک دار میشوند:هوا خیلی سرداست ، گیاه رو به محل گرم تری منتقل کنید.
تکثیر پتوس
تکثیر پتوس آسان است و میتوانید گیاه خود را به راحتی به چند گلدان تبدیل کنید و به دوستانتان هدیه دهید. تکثیر پتوس از ۳ روش زیر انجام میشود :
۱.تکثیر پتوس در آب
۲.تگثیر پتوس در خاک
۳.تکثیر از طریق بوته
نکته : ریشه های تولید شده در آب مانند ریشه های خاکی قوی نیستند و ممکن است بعد از وارد کردن آنها به گلدان، گیاه ضعیف شود و در مواردی از بین برود. پس باید به گیاه اجازه دهید تا ریشه های قوی تولید کند و سپس این جابه جایی را انجام دهید. فراموش نکنید که پتوس از جمله گیاهانیست که در آب نیز سالم میماند و رشد میکند پس حتما نیازی به تعویض مکان آن و کاشتن در خاک، وجود ندارد.
در ادامه با روش های تکثیر پتوس به صورت تصویری آشنا شوید.
۱. قلمه زدن پتوس در خاک
یکی از موثرترین روش های تکثیر پتوس، قلمه گیری است. این کار بهتر است در اواخر بهار تا اواسط تابستان در دمای ۲۱ – ۲۴ درجه سانتیگراد انجام شود. برای گرفتن قلمه از پتوس به روش زیر عمل کنید.
از قسمت انتهایی ساقه قلمه هایی به طول ۸ – ۱۰ سانتی متر توسط قیچی یا یک چاقوی تیز جدا کنید.
برگ های نیمه ی پایین قلمه را حذف کنید به صورتی که فقط ۲ – ۳ برگ باقی بماند. این کار به این منظور انجام میشود که گیاه بیشتر انرژی خود را به جای برگ، صرف ریشه زایی کند.
بهتر است قلمه دارای ۳ – ۴ بند ( قسمت اتصال برگ به ساقه ) باشد.
در کنار قلمه ساقه میتوانید از قلمه تک برگ نیز استفاده کنید تا سرعت ریشه زایی بیشتر شود. برای گرفتن قلمه برگ باید بالا و پایین برگ یعنی روی ساقه را برش بزنید. با اینکار قسمتی از ساقه که محل رویش برگ بوده است ( گره ) دارای ریشه میشود و گیاه شروع به دادن برگ جدید میکند.
برای ریشه زایی سریع تر و بهتر میتوانید انتهای مورب قلمه را در هورمون ریشه زایی فرو کنید. قلمه ها را در یک گلدان با سایز مناسب حاوی ترکیبی از ماسه و پرلیت یا کمپوست قلمه قرار دهید. برای کاشت باید حداقل یک سوم طول قلمه ها را در خاک قرار دهید.
خاک را آبیاری کنید به صورتی که آب روی برگ ها نریزد و فواصل آبیاری را طوری تنظیم کنید که قلمه ها خشکی نکشند و خاک مرطوب بماند. برای حفظ رطوبت قلمه ها روی آنها را پلاستیک شفاف بکشید و در محلی خنک و نورانی قرار دهید و روی پلاستیک چند سوراخ جهت تهویه ایجاد کنید. این کار را تا زمان ریشه زایی کامل انجام دهید.
۲ . تکثیر قلمه پوتوس در آب
این روش را میتوان بهترین و ساده ترین روش تکثیر پتوس معرفی کرد. پتوس از جمله گیاهان مناسب برای نگهداری در آب است و بودن آن در یک تنگ شیشه ای شفاف با ریشه های داخل آب، میتواند یک منظره زیبا و متفاوت ایجاد کند. با نگهداری پتوس در آب، علاوه بر داشتن یک گیاه دکوراتیو، دیگر نگران آلودگی های خاک و نداشتن برنامه ای منظم برای آبیاری نباشید.
برای انجام این روش ابتدا باید قلمه ها را مانند حالت قبل تهیه کنید. قلمه ها را در آب تمیز و بدون املاح قرار داده و گلدان را در محلی پر نور و خنک نگهداری کنید.
آب تنگ را یک روز در میان تعویض کنید و بعد از یک هفته نظاره گر اولین ریشه های قلمه پتوس باشید. بعد از ریشه زایی قلمه ها میتوانید آن ها را در گلدان مانند حالت قبل بکارید و یا در همان آب نگهداری کنید.
۳٫ تکثیر پتوس از طریق تقسیم بوته
برای تکثیر پتوس با این روش در ابتدا گیاه را از گلدان خارج کرده بعد از تکاندن خاک اطراف ریشه با چاقوی تیز و استریل از قسمت های مناسب، گیاه را تقسیم کنید. بعد از استریل کردن ریشه با قارچ کش در گلدان حاوی خاک مناسب، به طور مستقل بکارید و آبیاری کنید. با این کار نیازی به صبر کردن برای ریشه زایی نیست و بوته جدید شما دارای ریشه است.
این نوشته با همکاری مریم صغیردار تهیه شده است