معرفی گیاه عشقه | یادآور دیوار سبز خانه‌های قدیمی

معرفی گیاه عشقه

در این مطلب در خصوص یک گیاه پوششی و رونده زیبا که خواصیت داررویی هم دارد میخوایم صحبت کنیم که میدونم خیلی ها یاد خونه های قدیمی که دیوارش سبز بود میوفتن پس با ما همراه باشید. پاپیتال(عشقه) گیاه پوششی و همیشه سبزی هستش که دارای ساقه های دائمی چوبی و بالا رونده چسبنده میباشد. این گیاه برای اولین بار در اروپا، آسیا و شمال آفریقا زیست داشته .عشقه همیشه در بیشه ها، پرچینها و محلهای سایه رشد کرده و برای پوشش دیوارها و فنسها یک ایده بسایر جذاب هستش درسته گیاه پاپیتال (عشقه) زیبا هست ولی باید بدوندی که این گیاه تا حدی سمی است و به شکل وحشی روی صخره ها ،در جنگل ها و روی دیوارها می روید . اغلب آن را به عنوان گیاه تزیینی می کارند و چند نوع پرورشی از آن وجود دارد. برگهای آن مصرف دارویی دارد که آن را با دست چیده و در مقابل آفتاب در جایی که هوا جریان دارد خشک می کنند.

گونه های مختلف پاپیتال

معرفی گیاه عشقه

پاپیتال دارای برگهایی بزرگ یا کوچک با بریدگیهایی در حاشیه هستند که پس از بلوغ تغییر شکل داده، فاقد لب، تیره رنگتر و ضخیم تر می شوند و همچنین جوانه های گیاه نیز سخت تر میشوند. رنگ برگها از سبز تیره تا سبز مایل به خاکستری و یا برگهای ابلق «سبز و زرد» بسته به واریته گیاه تغییر میکند. در کل نسبت به شرایط محیطی دارای قدرت سازگاری بالایی هست و در حرارت بالا و پایین و روشنایی کم و زیاد میتواند رشد کند.

 

 


آن دسته از پاپیتالها که برگهای ابلق دارند، نسبت به سرما و خسارات ناشی از باد متحمل تر میباشند. انواع ضعیف پاپیتال را میتوان در گلخانه و محیط های بسته پرورش داد


انواع گونه های آن عبارتند از :

۱ـ Hedera helix “Pedata”

برگهای این گونه ۵ لوبی، همانند پای مرغ، به رنگ سبز ـ خاکستری متالیک با رگههای سفید ـ خاکستری میباشد. این گونه برای پوشش زمین مناسب نمیباشد. ارتفاع آن به ۴ متر (۲ فوت) میرسد. ویژگیها: محیط نیمه سایه و خاک با زهکشی خوب را ترجیح میدهد و نسبت به سرما بسیار مقاوم است (تا ۱۵ـ درجه سانتیگراد)

۲ـ Hedera helix “Gracilis”

این گونه دارای برگهایی با لوبهای نوک تیز به رنگ سبز تیره میباشد که در زمستان تا حدودی ارغوانی میشود. این گونه برای پوشش زمین مناسب نمیباشد . ارتفاع و میزان گستردگی آن ۵ متر (۱۵ فوت) است. ویژگی ها: محیط نیمه سایه و خاک بازهکشی خوب را ترجیح میدهد و نسبت به کاهش دما نیز بسیار مقاوم است (تا ۱۵ ـ درجه سانتیگراد)

۳ـ Hedera helix “Woener”

برگهای آن دارای لوبهای ضخیم سبز خاکستری با رگه های کمرنگ بوده که در زمستان ارغوانی میشوند. این گونه برای دیوارهای شمالی و شرقی بسیار مناسب است. ارتفاع آن به ۴ متر (۱۲ فوت) و میزان گستردگی آن به ۳ متر (۱۰ فوت) میرسد. ویژگیها: محیط نیمه سایه و خاک با زهکشی خوب را ترجیح میدهد و نسبت به کاهش دما بسیار مقاوم است (۱۵ ـ درجه سانتیگراد)

و گونه های Hedera helix “Anne Marie” – Hedera helix “Eva”- Hedera helix “Galcier – Hedera helix “Heise -Hedera helix“ Nigra”-Hedera helix “Atropurpurea” می توان اشاره کرد.

باید توجه داشت که

این گیاه پوششی تا هنگامیکه در کنار یک مانع عمودی قرار نگیرد بالا نمیرود. اگر مانع عمودی یک درخت باشد بهتر است از بالاروی پاپیتال جلوگیری نمود و یا اینکه به صورت کنترل شده آن را هدایت کرد زیرا تجمع آن روی تنه درخت سبب خشک شدن درخت میگردد

رشد گیاه عشقه

گیاه عشقه

 

رشد گیاه عشقه اوایل بسیار کند هست و در عین حال انواع ابلق آن نسبت به سبز رشد کمتری دارد. اوایل تا اواسط پاییز زمان گلدهی پاپیتال میباشد. گلهای آن به صورت نامشخص به رنگ سبز مایل به زرد و نیمه کروی با بویی مشابه بوی عسل میباشند. این گیاه تا سن ۵-۱۰ سالگی گل نمی دهد . میوه های آن سمی بوده و توسط پرندگان جابجا میشوند.


اگر میخواهیم پاپیتال را روی ساختمانهای بلند پرورش دهیم بهتر است در پای دیوار آن را پخش نموده و هرس کنیم و از رها کردن گیاه به حال خود به نحوی که رشد نماید و شاخ و برگ آن تا لب پشت بام گسترش یابد بپرهیزیم


شرایط نگهداری و نیاز های پاپیتال

محل مناسب : محیطی نیمه سایه یا سایه بر روی دیوارهای شمالی و شرقی مناسب است اما دیواره های جنوبی روشن «آفتابگیر» برای این گیاه بسیار گرم است. انواع پاپیتال که دارای برگ سبز هستند قادر به تحمل محیط های سایه شدید میباشند، در حالی که انواع ابلق آن طالب نور بیشتری هستند و در نور آفتاب رنگ زیباتری دارند

نیاز:

نور:

نور کامل را بر نیم سایه و تاریکی ترجیح میدهند،ولی از افتاب متسقیم بیزار است.نور مستقیم باعث سفید و کمرنگ شدن برگها میشود.واریته های  ابلق به نور بیشتری احتیاج دارند.

دما:

حداقل درجه حرارت مطلوب برای اپارتمان در زمستان ۸ درجه و حداکثر در تابستان ۱۸ درجه است.چناچه هوا گرم تر از حد معمول باشد غبارپاشی لازم است.

آبیاری:

در تابستان دوبار و در زمستان در هر هفته آبیاری کنید.پاپیتال اگر به خوبی استقرار یافته باشد میتواند شرایط کم باران و درجه حرارت بالا را برای مدتی تحمل کند اما اگر آبیاری عمیق صورت گیرد رشد گیاه بهتر و انبوه تر خواهد بود. بهتر است فواصل آبیاری طوری تنظیم شود که خاک رطوبت متعادلی داشته باشد (یعنی در فصل تابستان دور آبیاری را کوتاه و در پاییز و زمستان زیاد نمایید). باید به این نکته توجه داشت که خشکی بیش از حد باعث کندی رشد و آبیاری زیاد سبب زردی برگها و ریزش آنها میگردد

رطوبت:

در تابستان هر روز گیاه را غبارپاشی کنید،مگر اینکه گیاه در محل خنک تری نگهداری شود که در این صورت به هفته ای یکبار تقلیل می یابد.جهت دسترسی به رطوبت پایدار در زیر گلدانی سنگریزه دار اب بریزید،مواظب باشید ته گلدان با اب درتماس نباشد.

تغذیه:

کمبود در عناصر معدنی خاک را با اضافه نمودن کود های شیمیایی جامد محلول در اب مخصوص گلهای زینتی طبق دستور جبران کنید،هر دو هفته یکبار گیاه را تغذیه نمایید.

خاک مناسب:

از انواع خاک های کمپوست لیمونی و پیت میتوانید استفاده کنید.

تعویض گلدان:

گیاه بالغ بالای ۳ سال سن را در فصل بهار تغییر گلدان دهید.گیاهان در حال رشد ممکن است به هر سال دوبار تعویض گلدان نیاز داشته باشند.در صورت سنگین بودن و عدم امکان،خاکهای سطحی گلدان را با خاک نو و غنی تعویض کنید.

تمیز نمودن برگها:

غبارپاشی جهت تمیز نمودن برگها کافی است،در صورت لزوم میتوانید از پارچه یا اسفنج مرطوب استفاده کنید.حتی الامکان از مواد براق کننده برگها استفاده نکنید.

تکثیر:

گرفتن قلکه از شاخه هایی که در حال رشدد رویشی هستند در بهار یا تابستان،پیوند روی پایه های مقاوم


معرفی گیاه آگولنما | اکسیژن ساز همیشگی خانگی


هرس پاپیتال یا گیاه عشقه

پاپیتال به هرس خاصی نیاز ندارد اما در گیاه جوان، شاخه ها و ساقه هایی را که ضعیف به نظر میرسند حذف مینمایند تا رویشهای قویتری رشد کنند. پس از تثبیت گیاه نیز هر از چندگاهی آن را سر شاخه زنی نمایید تا رشد آن کنترل شود. اما هیچگاه حذف شاخه ها و ساقه ها را تا محل ساقه های مسن تر از ۴ تا ۵ سال انجام ندهید زیرا ساقه های با این سن، بسیار کند تجدید حیات مینمایند. در مورد انواع ابلق نیز به محض ظهور شاخه های سبز یک دست آنها را حذف نمایید چرا که این شاخه های سبز مقاوم تر هستند و اگر حذف نگردند، غالب شده و به تدریج شاخه ابلق در روی گیاه دیده نمیشود. در مناطقی که احتمال نشستن گرد و غبار بر روی شاخه و برگ این گیاه وجود دارد نیز هر چند وقت یکبار گیاه را سرشاخه زنی نمایید.

خواص درمانی پاپیتال

این گیاه همچنین فعالیت کیسه صفرا و کبد را تحریک می کند . برگ های خرد شده تازه گیاه و جوشیده آن در کمپرس زخم هایی که به سختی خوب می شوند به کار می رود . همچنین برگ های خرد شده را برای از بین بردن پوست های مرده کف پا استفاده می کنند .این گیاه در عین حال می تواند باعث تحریک و آسیب پوست های حساس شود

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *