بید مجنون

بید مجنون

درخت بید مجنون نیز از آن دسته درختانی است که در ادبیات فارسی به‌وفور از آن صحبت شده و البته نمادها و نشانه‌های به‌خصوصش را داراست. بید مجنون در ادبیات فارسی نماد و نشانه عشق بدون شادی بوده و گاهی نیز با مفهوم سوگواری از آن صحبت می‌شود. این درخت، خودبه‌خود یادآور عاشقی دل‌شکسته بوده و هجران و اندوه وی را نمایان می‌سازد.

برای مثال حضرت صائب می‌فرماید: هیچ همدردی نمی‌یابم سزای خویشتن/ می‌نهم چون بید مجنون سر به پای خویشتن. در ادامه نیز می‌توان به این موضوع اشاره کرد که در برخی منابع نیز از بید مجنون به‌عنوان درختی فروتن نام ‌برده و آن را همانند انسانی متواضع دانسته‌اند.

درخت بید مجنون از درختان زینتی ایران محسوب می­‌شود که در مناطق مسکونی، پارک­‌ها و برکه‌­ها مورد استفاده قرار می­‌گیرد. شاخه‌­های آویزان این درخت نمای رویایی و دلپذیری را به تصویر می­‌کشد. بید شامل بیش از ۴۰۰ درخت و درختچه می‌­باشد و چندین نوع از درخت بید در ایران به ویژه در جنگل‌­های شمالی وجود دارد. بید مجنون شاید شناخته  شده­‌ترین درخت از نظر چشم انداز می­‌باشد. نام دیگر بید مجنون، سالیکس بابیلونیکا (Salix Babylonica) و بید معلق است. این درخت دارای ریشه‌­های عمیق و با دوامی است که همین موضوع باعث شده تا درخت در اثر کم آبی و حتی خشکسالی بتواند زنده بماند به طور کلی این درخت در نواحی شمال چین و مناطق جاده ابریشم به سمت جنوب غربی آسیا کشیده شده است. درخت بید مجنون درخت سریع الرشدی است و ارتفاع آن ممکن است به ۲۵ الی ۳۰ متر نیز برسد. این درخت از نظر ساختار، ظاهر و بافت برگ­‌ها شبیه به درخت اکالیپتوس است .


معرفی بوستان بازیافت | متفاوت ترین پارک تهران 


برگ­‌های این درخت به شکل کشیده و نوک تیز و گاهی مار پیچ هستند. که رنگ این برگ‌­ها سبز روشن می­‌باشد و به همین علت برگ‌­های آویزان آن لقب بید مجنون را به خود گرفته‌­اند. فصل گل­‌دهی این گیاه همانند درخت­‌های رز، نسترن زرد، در فصل بهار می‌­باشد. رنگ­‌های گل‌­های این درخت باشکوه سبز و زرد است. جالب است بدانید که بافت برگ­‌های درخت بید مجنون نرم هستند. این درخت میوه­‌دار نیست و صرفا جهت زیبایی کاشته می‌­شود. بید مجنون برای رشد خود به نور فراوان و آبیاری متوسطی نیاز دارد. این درخت را در هر خاکی می­‌توانید بکارید و مقاومت بالایی دارد. به سرمای خیلی زیاد حساس است. در هر خاکی به خوبی ریشه­‌زایی کرده و رشد می‌­کند. این درخت هرس­‌پذیر است و می‌­توانید به شکل دلخواه خودتان آن را هرس نمایید. بهترین زمان هرس درخت بید مجنون در فصل پاییز می­‌باشد. از آفات شایع درخت بید می­‌توان به کنه‌­ها و شته­‌ها اشاره کرد .گیاهان بید دوپایه هستند، به این معنی که دارای ویژگی های نر و ماده هستند. هر دو جنس در فصل بهار شاتون تولید می­‌کنند که برای گرده افشانی متقابل و تولید بذر­های بارور ضروری هستند. همچنین، گیاهان جدید می­‌تواند به راحتی توسط قلمه ریشه تکثیر شوند.


سفرنامه‌ی هیو | نگاهی به بهشت گمشده در اطراف تهران


بید عمدتا در کنار رودخانه ها کاشت می شود، زیرا ریشه های آن خاک را حفظ کرده و مانع فرسایش آن می­‌شود. در برخی موارد، شبکه­‌های ریشه از سیستم شاخه بزرگ­تر بوده و باعث می­‌شود که در نگهداری تالاب­‌های ارزشمند و مرطوب مناسب بود. این درخت به فیلتر کردن آب کمک کرده و مانع رانش زمین می­‌شود. چوب آن شکننده است؛ بنابراین، در طراحی منظره از تعداد کمی از گونه­‌های بید استفاده می‌­شود.

از آنجا که شاخه­‌های آن به راحتی با هم رشد می­‌کنند، گاهی اوقات از بید برای تهیه حصار یا حتی مجسمه استفاده می‌­شود.

 

کاری از زهرا آذرشب
کارگروه درختبان

 

 

https://www.chidaneh.com/blog/post/294793

https://danebarfi.ir/

https://www.delgarm.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *